
Kirjoittajat: Therabody Tiedemiehet: Kyle Silvey, PhD, CSCS; Michelle Darian, MS, MPH, RD, LDN.
Iho on enemmän kuin pelkkä suojamuuri - se on monimutkainen elin, jolla on lukuisia elintärkeitä toimintoja. Koska kohtaamme yhä enemmän ympäristöstressiä ja ikääntymisen luonnollisia vaikutuksia, perinteiset ihonhoitorutiinit eivät välttämättä vastaa kaikkiin ihon ongelmiin.
Onneksi ihonhoitoteknologian kehittyminen on tuonut ammattilaistason hoitoja koteihimme. Valopohjaisista hoidoista lämpötila- ja tärinähoitoihin nämä innovatiiviset lähestymistavat kohdistuvat ihosoluihin ja kudoksiin syvemmällä tasolla.
Tässä artikkelissa tutustumme ihon toimintojen taustalla olevaan tieteeseen ja syvennymme hyvin tutkittuihin hoitomuotoihin - punaiseen, infrapuna- ja siniseen valoon, kylmä- ja lämpöhoitoon sekä värähtelyhoitoon - jotka mullistavat ihonhoitorutiinit kotona.
Mitkä ovat ihon tärkeimmät toiminnot?
Iho on kehon suurin elin. Se koostuu vedestä, proteiinista, rasvasta ja mineraaleista. Iho koostuu pääasiassa kolmesta kerroksesta: epidermiksestä, dermiksestä ja ihonalaiskudoksesta:[1].
- Epidermis: Ihon uloin kerros, joka suojaa vedeltä ja ympäristöltä.
- Dermis: Dermis: Tämä epidermiksen alla sijaitseva kerros sisältää verisuonia, karvatupet, hikirauhaset ja paljon muuta.
- Ihonalainen kudos: Se koostuu rasvasta ja sidekudoksesta.
Nämä kolme ihokerrosta suorittavat yhdessä useita tärkeitä tehtäviä:[1]
- Suojelu: Iho toimii kehon ensimmäisenä fyysisenä suojana ulkoista ympäristöä vastaan. Se suojaa mikro-organismeilta, kuivumiselta ja ultraviolettivalolta.
- Tunne: Kun kosketat jotakin, iho havaitsee sen, ja hermot alkavat tulkita sitä. Tähän kuuluvat kipu, lämpötila, kosketus ja paine.
- Liikkuvuus: Iho mahdollistaa kehon sujuvan liikkumisen.
- Endokriininen toiminta: Olet ehkä kuullut, että auringossa oleskelu auttaa nostamaan D-vitamiinitasoja. Iho käynnistää D-vitamiinin tuotantoon liittyvät biokemialliset prosessit, jotka parantavat kalsiumin imeytymistä ja ylläpitävät luuston terveyttä (useiden muiden toimintojen, kuten immuunijärjestelmän ja sydämen terveyden, unen, ikääntymisen ja muiden toimintojen lisäksi).
- Eksokriininen toiminta: Iho tuottaa ja erittää erilaisia aineita, kuten öljyjä (tali), hikeä ja kemiallisia viestinvälittäjiä. Tämä auttaa suojaamaan ihoa, säätelemään kehon lämpötilaa, ylläpitämään nestetasapainoa ja paljon muuta.
- Koskemattomuus: Iho auttaa puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan, mikä edistää yleistä immuunijärjestelmän terveyttä.
- Lämpötilan säätö: Iho säätelee ruumiinlämpöä useilla mekanismeilla, mukaan lukien lämmön säilyttäminen tai luovuttaminen. Se auttaa ylläpitämään oikeaa kehon sisälämpötilaa ja edistää yleistä toimintakykyä.
Nyt kun olemme tutustuneet ihon monipuolisiin toimintoihin, keskustellaan siitä, miten suositut hoitomuodot auttavat parantamaan ja ylläpitämään ihoa. Viisi hoitomuotoa on tehnyt aaltoja ihonhoidossa, ja hyvästä syystä: punainen ja infrapunavalo, sininen valo, lämpö- ja kylmähoidot. Nämä eivät ole vain trendikkäitä kylpylähoitoja, vaan tieteelliset tutkimukset tukevat niiden vaikutusta ihon terveyteen hyödyntämällä ihon luonnollisia ominaisuuksia ja toimintoja. Tutustutaanpa tieteellisesti siihen, miten kukin näistä hoidoista toimii.
1. Puna- ja infrapunavalohoito juonteita ja ryppyjä vastaan.
Valohoito ihonhoidossa on saavuttanut räjähdysmäisen suosion, koska tämä tekniikka on nyt saatavilla kotona. Nämä kannettavat laitteet antavat valoa tietyille ihoalueille lyhyiksi ajoiksi tai koko kasvot kerralla peittävän naamion kautta. Näissä laitteissa käytetään valoa lähettäviä diodeja eli ledejä, jotka tuottavat valoa eri aallonpituuksilla stimuloidakseen ihoa - myös dermisiä ja epidermistä.[2, 3]
Punainen valo, näkyvän valon pisin aallonpituus, on 620-750 nm, ja se voi tunkeutua ihon läpi ja kohdistua soluihin.
Punainen valo kohdistuu juonteisiin lisäämällä kollageenin tuotantoa. Kollageeni on rakenneproteiini, joka auttaa ylläpitämään ihon kiinteyttä ja kimmoisuutta. Kun kollageenin tuotanto vähenee (tämä tapahtuu luonnollisesti iän myötä), iho menettää osan eheydestään, ja juonteita voi muodostua.
Kollageenin tuotanto alkaa luonnollisesti vähentyä 20-vuotiaana ja kiihtyy 40 ikävuoden jälkeen, jolloin iho ohenee ja sen kimmoisuus heikkenee. Ympäristötekijät, kuten auringon aiheuttamat vauriot, voivat sitten kiihdyttää tätä prosessia.[4]
Punavalohoito voi tukea kehon luonnollista kollageenin tuotantoa. Punaisen valon aallonpituus kohdistuu erityisesti solujen energiaa tuottaviin mitokondrioihin prosessissa, jota kutsutaan fotobiomodulaatioksi - se lisää energiantuotantoa. Tämä edistää solujen korjausprosesseja, ihon nuorentumista ja kollageenin tuotantoa.[5]
Punainen valo kohdistuu myös kollageenisynteesiin suoremmin stimuloimalla fibroblasteja, kollageenin tuotannosta vastaavia soluja.[3] Se voi myös olla tulehdusta ehkäisevä, mikä luo ihon alle suotuisamman ympäristön kollageenin tuotannolle ja ihon korjaamiselle.
Laitteet yhdistävät usein punaisen valohoidon infrapunavalohoitoon, mikä tuo vielä enemmän hyötyä. Infrapunavalon aallonpituus on pidempi kuin punaisen valohoidon (noin 830 nm), ja se voi tunkeutua vielä syvemmälle ihoon. Tämä korkea aallonpituus ei näy silmin - mutta sen voi tuntea. Infrapunavalohoito luo iholle lämmittävän tunteen, mikä lisää verenkiertoa hoitoalueelle.[5]
Tohtori Neera Nathan, MD, MSHS, Harvardissa koulutettu lääketieteellinen ja kosmeettinen ihotautilääkäri ja Mohs-mikrografiakirurgi sekä Therabodyn tieteellisen neuvoa-antavan lautakunnan jäsen kertoo, miten punaisella ja infrapunavalohoidolla on todellista hyötyä iholle. "Yhdistämällä punaista ja infrapunavaloa päästään ihon eri kerroksiin, jolloin hyödyt voidaan maksimoida. Punaisen ja infrapuna-LED-valon on yleisesti osoitettu parantavan ihon ryppyjä ja rakennetta sekä voivan parantaa ihon kimmoisuutta ja kiinteyttä."
Tutkimukset osoittavat, että yhdessä käytettynä punainen valo ja infrapunavalohoito voivat:[5,6]
- Parantaa ihon sävyä
- Tukevat kollageenin tuotantoa
- Vähentää juonteiden ja ryppyjen ulkonäköä.
Valohoitoa käytetään yleisimmin kasvoihin, mutta puna- ja infrapunavalohoitoa voidaan käyttää myös lihaksiin. Siellä se stimuloi verenkiertoa ja voi auttaa vähentämään jäykkyyttä ja arkuutta.[7]
2. Sinisen valon hoito akneen
Valospektrin lyhyemmällä puolella on sinisen valon hoito. Tämä lyhyempi aallonpituus (noin 415-450 nm) ei läpäise ihoa kuten punainen ja infrapunavalo, mutta se voi kohdistua sen pintaan. Sininen valohoito tunnetaan sen kyvystä kohdistaa aknea aiheuttavat bakteerit kasvoihin.[8]
Akne on yleinen (ja melko sitkeä) sairaus, joka voi johtua monista tekijöistä, kuten bakteerien kertymisestä. Liika bakteerien määrä kasvoilla voi tukkia huokoset. Tämä aiheuttaa aineiden kertymisen ja näppylän muodostumisen.[9]
Sininen valo voi vähentää aktiivista aknea, koska tällä aallonpituudella sininen valo absorboituu bakteerien tuottamaan aknea muodostavaan yhdisteeseen, porfyriineihin. Kun porfyriinit imevät sinistä valoa useiden päivien ajan, ne vapauttavat yhden happimolekyylin, joka tappaa bakteerit ja vähentää aknea tehokkaasti.[10]
Tutkimukset osoittavat, että sininen valohoito vähentää aknea. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että sinivalohoidon käyttö 4 viikon ajan vähensi tehokkaasti sekä mustapäitä että valkopäitä.[10]
Vuonna 2021 tehdyssä meta-analyysissä yhdistettiin kahdeksan tutkimuksen tulokset ja todettiin, että sininen valo auttoi aknen hoidossa ja erityisesti paransi tulehduksellisten leesioiden esiintymistä. Lisäksi kirjoittajat totesivat, että sinivalohoito oli yleisesti ottaen hyvin siedettyä, joten se on vaihtoehto aknesta kärsiville.[8]
Tohtori Nathanin mukaan "sininen valo on akneen sopiva vaihtoehto. Sininen valo voi olla tulehdusta ehkäisevää, mikä tarkoittaa, että se voi vähentää tulehdusta, ja sillä voi olla myös joitakin hyötyjä vähentämällä joitakin bakteereja iholla."
On tärkeää huomata, että sinistä valoa ei suositella kaikille. "Varoitan ihmisiä sinisestä valosta, koska se voi pahentaa pigmentaatiota. Koko kasvojen valohoito voi pahentaa melasmaa, hyperpigmentaatiota tai aknejälkiä", tohtori Nathan sanoo. Kysy neuvoa sertifioidulta ihotautilääkäriltä, sopiiko valohoito sinulle.
Sinistä valohoitoa annetaan samanlaisten laitteiden avulla kuin punaista valoa. Joissakin tekniikoissa samassa laitteessa on käytettävissä puna-, infrapuna- ja sinisen valon terapiaa.
3. Kylmähoito turvotusta varten
Kylmähoidossa, joka tunnetaan myös nimellä kylmähoito, jäähdytetään ihoa ja alennetaan ympäröivien kudosten lämpötilaa. Sitä käytetään perinteisesti tulehduksen ja turvotuksen hallintaan, esimerkiksi nilkan kiertymisen yhteydessä, mutta sitä voidaan käyttää myös kasvoihin.
Jäähdytys auttaa vähentämään tulehdusta kaventamalla verisuonia ja vähentämällä verenkiertoa hoidettavalla alueella. Tätä samaa logiikkaa voidaan soveltaa ihoon turvonneita silmiä ja kasvojen turvotusta vastaan. Itse asiassa American Academy of Ophthalmology suosittelee kylmäkompressin käyttöä silmäpussien vähentämiseksi.[11, 12, 13]
Kylmähoidon kyky rajoittaa alueen verenkiertoa voi auttaa vähentämään turvotusta ja kiristämään ihoa. Lisäksi se tuntuu rauhoittavalta.
Tohtori Nathan selittää: "Kylmähoito on kaiken kaikkiaan todella erinomaista, koska se supistaa verisuonia. Kun verisuonia supistetaan, se vuotava neste, joka aiheuttaa turvotusta tai lymfaa, poistuu."
Ihannetapauksessa kasvojen kylmähoito on paikallista ja sitä annetaan turvallisessa ja tasaisessa lämpötilassa. Jäärullia (joita säilytetään usein pakastimessa) käytetään yleisesti suoraan kasvoihin. Näiden välineiden lämpötila on kuitenkin epäjohdonmukainen - se alkaa vaarallisen kylmänä ja laskee. Ihanteellinen lämpötila kylmähoidolle vaihtelee 45°F:n ja noin 59°F:n välillä (eikä koskaan alle 32°F:n, johon useimmat pakastimet on säädetty).[14]
Tohtori Nathan varoittaa, että hyvin kylmien lämpötilojen käyttö iholla voi jopa polttaa kasvot. "Tietyt lämpötilat voivat olla terapeuttisia, ja eri lämpötilassa ne voivat olla haitallisia."
Valitse sen sijaan laitteet, jotka antavat tehokkaasti kylmähoitoa turvallisessa lämpötilassa kasvoillesi.
Jos haluat käyttää rauhoittavaa hoitoa, lisää rutiiniin viilentävä ja lämpötilaa säätelevä kylmähoito.
4. Lämpöhoito verenkierron lisäämiseksi sekä jännityksen ja kivun vähentämiseksi.
Lämpötilaspektrin toisessa päässä on lämpöhoito, joka tunnetaan myös nimellä termoterapia, kun jotain lämmintä levitetään kehon pinnalle. Kuten infrapunavalohoito, lämpöhoito lämmittää ihoa, nostaa ympäröivien kudosten lämpötilaa ja lisää verenkiertoa ja verenkiertoa hoitoalueella.[15]
Lämpö auttaa myös avaamaan huokoset, jolloin hoitoaineet imeytyvät paremmin. Se stimuloi myös fibroblasteja, mikä lisää kollageenin tuotantoa, mikä vaikuttaa edelleen ihon kireyteen ja juonteisiin.[15, 16]
Vanha kunnon lämmitystyyny ei ehkä ole turvallinen valinta kasvoillesi. Etsi sen sijaan kasvokohtaisia laitteita, jotka tuottavat iholle turvallisen ja tasaisen lämpötilan.
5. Tärinähoito kasvojen ryppyihin ja kipuun
Tärinähoidossa käytetään mekaanista värähtelyä, joka koskettaa ihoa ja stimuloi erilaisia reseptoreita sekä ihossa että sen alla olevassa kudoksessa. Näiden nopeiden värähtelyjen on osoitettu vähentävän kipua, parantavan ihon verenkiertoa ja vähentävän tulehdusta.[17, 18, 19]
Tämä hoito toimii stimuloimalla lyhytaikaista verenkiertoa.[20] Itse asiassa lämpö- ja tärinähoidon yhdistäminen stimuloi lyhytaikaista verenkiertoa enemmän kuin kumpikaan niistä yksinään.[21]
Hellävaraisten, rytmikkäiden värähtelyjen on osoitettu lisäävän elastiinia ja kollageenia ja parantavan veltostumista.[22] Lisäksi niiden on osoitettu parantavan kasvojen ryppyjen ulkonäköä ja ihon rakennetta, kun ne yhdistetään ajankohtaiseen ihonhoitoon. Värähtelyt tehostavat ihonhoitotuotteiden imeytymistä, jolloin ne ovat tehokkaampia.[23]
Tutkimukset osoittavat, että tärinähoidon soveltaminen hoitoalueelle voi auttaa vähentämään kivun tuntemusta. Värähtely voi tarjota helpotusta esimerkiksi temporomandibulaarisissa häiriöissä (TMD), erityisesti TMJ-kivussa (kasvojen nivelkipu).[24]
Kun valitset tärinähoitolaitetta, etsi sellaista, jossa on säädettävällä intensiteetillä varustettuja tarinoita, jotka on suunniteltu kasvojen iholle.
*Tämä artikkeli tarjoaa yleistä tietoa ja keskustelua terveydestä ja siihen liittyvistä aiheista. Tässä artikkelissa ja linkitetyissä materiaaleissa annettuja tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä pidä tulkita lääketieteelliseksi neuvonnaksi, eivätkä tiedot korvaa ammatillista lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.
Keskeiset asiat
- Iho on kehon suurin elin, joka auttaa elintärkeissä toiminnoissa, kuten suojautumisessa, lämpötilan säätelyssä ja immuniteetissa.
- Ihon hoitaminen tarkoittaa ihon muodostavien kudosten ja solujen hoitamista.
- Puna- ja infrapunavalohoito voi stimuloida kollageenin tuotantoa ja vähentää juonteita ja ryppyjä.
- Sininen valohoito kohdistuu aknea aiheuttaviin bakteereihin, mikä auttaa vähentämään puhkeamisia.
- Kylmähoito voi auttaa vähentämään turvotusta supistamalla tilapäisesti verisuonia ja vähentämällä tulehdusta.
- Lämpöhoito lisää tilapäisesti verenkiertoa, avaa ihohuokosia ja voi parantaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä.
- Värähtelyhoito voi auttaa parantamaan ryppyjä ja lievittämään kasvojen kipua.
- Monissa markkinoilla olevissa laitteissa nämä hoidot on yhdistetty yhteen laitteeseen, jolloin voit hyödyntää hoitoja peräkkäin tai sitä mukaa, kun huolenaiheesi muuttuvat viikkojen, kuukausien tai vuosien aikana.
Viitteet:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441980/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30006754/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3926176/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8015503/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16414908/
- https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/pho.2013.3616
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24197518/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8537635/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20729943/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26725948/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16558673/
- https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/bags-under-eyes
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27398915/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4841791/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/
- https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1068/p7637
- https://www.frontiersin.org/journals/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/srt.12753
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17261985/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21873956/
- https://www.dovepress.com/
- https://journals.plos.org/plosone/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1155/2020/6705307